Een huisstijl is eigenlijk jouw visuele identiteit. Je wilt uitstralen waar je voor staat. Dit is vaak (maar niet beperkt tot) een samenhang van een bedrijfsnaam, logo, typografie, kleur en kenmerkende vormen.

Waarom een huisstijl?

Het is belangrijk dat jouw bedrijf herkenbaar is voor mensen. Als ik het bijvoorbeeld heb over een grote gele M, dan weet iedereen dat ik het over McDonald’s heb. Jouw huisstijl representeert dus jouw bedrijf, en je versterkt hiermee dus je naamsbekendheid en herkenbaarheid.

Begin bij een strategie

Het is belangrijk om eerst te weten wat je naar buiten wilt brengen. Richt je je bijvoorbeeld op goedkope producten of juist meer luxieuzere producten? In dit voorbeeld kan een bepaalde kleurkeuzes of lettertype die je toe wilt gaan passen al veel uitmaken. Denk dus van te voren goed na over wat je uit wilt stralen. Hierbij kan je bijvoorbeeld van te voren onderzoek doen over wat jouw doelgroep precies aanspreekt of kijk naar hoe eventuele concurrentie het aanpakt. Hier valt vaak al veel uit op te merken.

Maak het visueel

Als je weet welk kleurgebruik, typografie en layout je wilt, kan je beginnen met het daadwerkelijke ontwerp. Hierbij begin je vaak met een logo. Dit logo laat je vervolgens weer terug komen in je drukwerk (visitekaartjes, flyers, etc.) en je website. Het is handig als je deze ontwerpen in één keer doorvoert, om een samenhang van alles te kunnen behouden.

En dan?

Het is belangrijk dat je je aan jouw huisstijl houdt. Ga dus bijvoorbeeld niet wijzigingen in je website doorvoeren met een compleet ander lettertype. Hiermee haal je je volledige huisstijl uit balans en zullen mensen raar op gaan kijken.
Ook is een huisstijl nooit voor eeuwig, als je bijvoorbeeld kijkt naar het onderstaande voorbeeld, dan zie je dat door de jaren heen het logo van McDonald’s flink veranderd is. Dit doen ze om te zorgen dat het logo (en de rest van de huisstijl) bij de identiteit van het bedrijf moet blijven passen.

Huisstijl - Logo's McDonald's

Graag de zorgen van een huisstijl uit handen geven?

Skape IT kan alles voor jouw huisstijl regelen. Zo kunnen wij een complete huisstijl/strategie opzetten, maar we kunnen ook zorgen voor bijvoorbeeld alleen een visitekaartje of logo. Geinteresseerd? Neem dan contact met ons op!

Categorieën: Huisstijlen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *